Oopa! Vse za varno igro

Poganjalec, skiro, kolo - Kaj priporočiti in kdaj?

Večina otrok je že v zelo rani dobi navdušena nad različnimi vrstami igrač, ki imajo funkcijo vrtenja in premikanja. Za dvoletnike so velika atrakcija kolesa.

 

Različne izkušnje gibanja in vadbenih programov so za motorični razvoj otroka zelo pomembne. Dolgoročno pripomorejo celo k zmanjšanju nesreč in poškodb.

Kajti motorično dobro podkovani otroci, živijo varneje.

Odrasli moramo poskrbeti za to, da lahko otroci živijo svoj naravni nagon po gibanju in tako urijo telesne spretnosti.

Vsekakor pa ne smemo podcenjevati nevarnosti poškodb. Če otroci dobijo v roke »prevozna sredstva« in njihovo uporabo na podlagi svojih razvojnih sposobnosti še niso čisto usvojili, lahko pride do hudih poškodb.

Zato priporočamo:

  • Če je otrok uporabljal tricikel in ga prerasel, naj se nato nauči voziti skiro. Skiro je idealna vadbena naprava za pridobivanje ravnotežja, z majhnim tveganjem in možnostjo nesreče. Otrok pridobi izkušnjo z lovljenjem ravnotežja in nagibanjem ter postopnim pridobivanjem hitrosti. Če je le-ta prevelika, enostavno skoči iz skiroja.
  • Podobno motorično izkušnjo otroci pridobijo z uporabo poganjalca, le da je v tem primeru težje skočiti iz njega v primeru prevelike hitrosti. Vadba s skirojem in poganjalcem se lahko izvaja vzporedno. Uporabo poganjalcev priporočamo otrokom starosti vsaj dveh let.
  • Šele ko se otrok suvereno pelje s poganjalcem in skirojem, kupite kolo. Če je otrok z uporabo skiroja in poganjalca nabral dovolj izkušenj za lovljenje ravnotežja in dobil občutek za nagibanje, se bo zelo hitro in brez večjih težav naučil voziti kolo. Brez zadržkov lahko odstranite pomožna kolesa. Pomožna kolesa pogosto privedejo do hudih poškodb, saj otroku omogočajo, da z vožnjo doseže visoko hitrost, ki je še ne zna obvladati. Prav tako pa pomožna kolesa preprečujejo, da se otrok v ovinkih nagiba in lovi ravnotežje.

Razvojni psihologi soglašajo, da štiriletni otroci motorično še niso dovolj dozoreli, da bi se bili sposobni spopasti z zahtevami, povezanimi z vožnjo s kolesom. Hkrati je potrebno usmerjati, zavijati, se odzivati pri visoki hitrosti, zavirati, spremljati stransko dogajanje in gledati naprej. Tudi za osnovnošolske kolesarje je udeležba v prometu velik zalogaj in zahteva veliko zbranosti. Zato naj se predšolski otroci vozijo na območjih, kjer ni prometa.

Nikakor pa ne pozabiti na uporabo čelade, od prvega trenutka, ko otroku ponudite poganjalca, skiro ali kolo.

Fotografija: svetovni splet

 

Nahajate se: Novice Aktualne novice Poganjalec, skiro, kolo - Kaj priporočiti in kdaj?

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.