Oopa! Vse za varno igro

Avanturistični turizem

Turizem je eno od najhitreje rastočih ekonomskih sektorjev na svetu in ključni gonilnik za socialno-ekonomski napredek. Po poročanju UNWTO iz leta 2012 je mednarodni turizem narašča za 5 % na 1.087 milijon turistov in turistični sektor je 9 % BDP (direkt in posredno), 1/11 zaposlitev in 6 % svetovnega izvoza.

S tako pomembnim vplivom na ekonomijo imajo države velike pridobitve, da turistom omogočijo prijetno in varno doživljanje pustolovskih aktivnosti.

Na osnovi podatka Adventure Travel Trade Association (ATTA) rast avanturističnega turizma po državah sedanjem modelu, bo do leta 50 % turistom ta turizem glavna motivacija za potovanje. 2013 je skoraj 42 % turistov, ki je sodelovala v raziskavi ATTA  kot glavni vzrok po potovanju navedlo ravno doživetje avanturističnih aktivnosti na zadnjem potovanju.

Implementacija management sistema varnosti v avanturističnem turizmu lahko ponudnikom omogoči preprečitev incidentov, izboljšanje kvalitete storitve aktivnosti, ki pripomorejo k boljšemu razumevanju pričakovanih zahtev turistov.

Management sistem za varnost v avanturističnem turizmu je opredeljen v ISO standardu ISO 21101 in je zasnovan tako, da ponudnikom aktivnosti omogoča izvajanje avanturističnih aktivnosti v varnem okolju, kjer se lahko izognejo morebitnim incidentom, in posledično dvignejo zadovoljstvo in zaupanje turistov vezano na njihovo varnost.

Standard ISO 21101 je kompatibilen za vse organizacije, ki nudijo aktivnosti avanturističnega turizma, neglede na njihovo velikost, tip aktivnosti, geografsko lego, kulturno in socialno okolje, kjer se aktivnost izvaja.

Avanturistični turizem je svetovna industrija, ki je vse pomembnejša. Ne glede na to, ali gre za dobiček ali dobrodelne namene dejavnosti avanturističnega turizma vključujejo elemente tveganja in izzivov. Prevzemanje tveganj prinaša koristi, a prinaša tudi nevarnosti. Da bi povečali nagrade, ponudniki dejavnosti avanturističnega turizma morajo delovati čim bolj varno.

ISO 21101, ISO / TR 21102 in ISO 21103 zagotavljajo osnovo za ponudnike avanturističnih dejavnosti kako načrtovati, komunicirati in izvajati dejavnosti avanturističnega turizma čim bolj varno.
Učinkovito izvajanje teh mednarodnih standardov bo v pomoč turistom pri odločanju na podlagi informacij o aktivnostih in izvajalcu.

Namen mednarodnih standardov je določiti minimalne zahteve glede varnosti sisteme upravljanja in komunikacijo z udeleženci.

Vir fotografije: svetovni splet

 

Nahajate se: Novice Aktualne novice Avanturistični turizem

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.