Oopa! Vse za varno igro

Otroci in mladostniki so pomembni za naš razvoj

 Vsak starš, pa tudi družba kot celota, je odgovoren, da mladim daje varno okolje za življenje, učenje, rast in igranje. Toda »poškodba« je glavni vzrok smrti in invalidnosti za otroke v vsaki državi članici Evropske unije.

 

EuroSafe (evropska organizacija, ki izvaja preventivne akcije obvarovanja pred poškodbami in promocijo varnosti) spodbuja sprejetje dobrih praks na podlagi dokazov o poškodbah otrok ter mladostnikov po vsej Evropi in prispeva k krepitvi zmogljivosti strokovnjakov na področju zdravja in vseh ustreznih sektorjev za preprečevanje poškodb otrok s povečanjem ozaveščenosti, znanj in spretnosti za odpravo poškodb otrok.

 

Poškodbe otrok je mogoče preprečiti - obstajajo dokazane učinkovite strategije, ki preprečujejo poškodbe ali zmanjšajo resnost njihovega izida. Številne države so uvedle nacionalne in lokalne programe, namenjene preprečevanju poškodb otrok, in dosegajo napredek za izboljšanje varnosti otrok. Takšni programi si seveda zaslužijo širše izvajanje po vsej Evropi.

 

Zelo ranljiva skupina so poleg otrok tudi mladostniki, adolescenti. Mladost je obdobje, polno odkrivanja, izpostavljenosti obvladovanja novih potencialov. Mladostniki niso več kot otroci, vendar še vedno niso popolnoma odrasli. To obdobje je razburljivo, vendar predstavlja veliko. Oblikujejo se nove vrednote, identitete, nove zmogljivosti in omejitve, ki jih lahko vključujemo v različne ravni tveganja. Mladostniki so bistveni sestavni del naše skupnosti, po podatkih Eurostata je v Evropi (EU27) 62,6 milijona adolescentov, starih med 15 in 24 let. Predstavljajo novo mlado delovno silo Evrope, so novi volilci in seveda bodoči starši novih generacij. Evropa mora danes poskrbeti za zdravje in razvojne potrebe mladostnikov, saj gospodarski, politični, ekonomski in družbeni napredek sloni prav na njih.

 

 

 

Vir: EuroSafe, http://www.eurosafe.eu.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahajate se: Novice Aktualne novice Otroci in mladostniki so pomembni za naš razvoj

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.