Oopa! Vse za varno igro

So igrišča res varna?

Čofotanje po lužah, preskakovanje potokov, skrivalnice in lovljenje, plezanje po drevesih in izmišljevanje novih iger. Vse to je krojilo čas otrok pred desetletji. Znano je, da prosta igra pozitivno vpliva na razvoj domišljije, pozitivno samopodobo otrok, boljše komunikacijske sposobnosti, otroci se med igro sproščajo, učijo sodelovanja, predvsem pa igra pripomore k boljšemu razvoju fine in grobe motorike.

Zadnja leta so v porastu gradnje otroških igrišč, seveda pa je s tem povezano tudi vse večje število podjetij, ki se s tem ukvarjajo. Če se med sprehodom skozi mesto ozrete okoli sebe, boste zagotovo videli kar lepo število igrišč, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, urejenosti ter številu igral. Najdemo lahko različne vrste gugalnic, toboganov, plezalnih sten, vzmetnih gugal, različnih drogov in še bi lahko naštevali. Vsa igralna oprema mora biti skladna z evropskimi standardi, ki veljajo za igralno opremo. To pa vse z namenom, da se na tako imenovanih »formalnih igriščih« zagotavlja varnost.

Proizvajalci in distributerji so zakonsko obvezani dajanju na trg le varne proizvode. Igrala pa morajo biti tudi varno in pravilno nameščena na samo lokacijo. Zahteve standarda družine SIST EN 1176 pa opredeljujejo ravno to varnost, ki je na igriščih še vedno vse prepogosto neustrezna. Omenjeni evropski standard je stopil v veljavo že leta 1998, od takrat pa sta bili izvedeni že dve reviziji, ena leta 2008, zadnja pa z letošnjim letom, torej 2018. Žal pa so ključni akterji pisanja standarda skozi leta ugotovili, da proizvajalci igral še vedno ne proizvajajo igral, ki bi sledila smernicam standarda, kljub temu, da so te smernice zelo nazorno opisane in predstavljene. Na terenu se pri pregledih igral še vedno ugotavlja, da igrala in igrišča niso skladna z zgoraj omenjenim standardom. Še vedno se srečujemo z nepravilno izdelanimi igrali, ki jih lahko najdemo na igriščih. Na to problematiko pa je letos opozoril tudi ANEC (The European consumer voice in standardisation) na srečanju CEN TC 136 SC 1. Njihovi predstavniki opozarjajo na neskladna igrala s certifikati. Slednje pomeni, da bo EU dala v prihajajočih letih tudi večjo pozornost na nepravilnosti.

Zavedati se moramo, da nepravilno tolmačenje standardov zmanjšuje stopnjo varnosti na igriščih in s tem se seveda poveča možnost poškodb otrok. Vsem pa nam je seveda v interesu, da otroci igrala uporabljajo, se na njih zabavajo, razvijajo domišljijo ter spretnosti, starši pa jih brez skrbi lahko ob tem opazujemo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahajate se: Novice Aktualne novice So igrišča res varna?

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.