Oopa! Vse za varno igro

Igra

 Zavedati se moramo, da se VSI ljudje igramo. Igra ni samo igranje otrok z igračami.

 

Če samo spomnim na besede Williama Shakespearea: »Whole the world is a stage.« Se sploh zavedamo kaj nam je želel sporočiti? Ja, tudi odrasli se igramo, tako ali drugače. Čez dan igramo nešteto vlog, od starša, šefa, delavca, nakupovalca, partnerja, itd. Ampak nekje po poti življenja kot odrasli pozabimo na igro in se kar naenkrat začnemo obravnavati preresno. Preresno, ni nujno tudi odgovorno. Ko postaneš odgovorna odrasla oseba, hitro ugotoviš, da je življenje lahko tudi zabavno in da se lahko od svojih otrok ponovno naučimo uživati v igri vlog, a ob tem ohraniti vso potrebno integriteto odrasle osebe.

Dr. Shimi K. Kang, v knjigi Delfinja vzgoja, navaja med drugim, da je pri ljudeh vseh starosti IGRA neposredno povezana z razvojem čelnega režnja možganov (predel možganov, ki je odgovoren za razločevanje pomembnih podatkov od nepomembnih, usmerjenost k cilju, abstraktne koncepte, odločanje, nadzor in organizacijo naših občutkov, odlaganje zadovoljstva na poznejši čas in načrtovanje prihodnosti). Čelni reženj usmerja naše najvišje ravni mišljenja in delovanja. To je del možganov, ki se je razvil najpozneje in se v človekovemu razvoju tudi razvije najpozneje; popolnoma se razvije šele sredi naših dvajsetih let.

Mali možgani so odgovorni ne samo za motoriko, koordinacijo in ravnotežje, ampak tudi za ključne kognitivne funkcije, kot so pozornost in procesiranje jezika. Aktivna igra spodbuja nevrotropični faktor, ki izvira iz možganov, ta faktor pa spodbuja rast živčevja. Naša igra je tako pomembna za naše preživetje, da je instinktivna potreba po igri enako temeljna kakor naša instinktivna potreba po hrani in spanju. Zato je igra ključna za razvoj štirih spretnosti kognitivne inteligence, ki jo potrebujemo za uspeh v 21. stoletju: ustvarjalnost, kritično mišljenje, komunikacijo in sodelovanje.

 

 

 

Prva tri leta otrokovega življenja mora otrok nenehno vaditi sledeča gibanja - prijemati, hoditi, teči, skakati, plezati, plaziti, metati, … sicer lahko zaostane v razvoju. Kar zamudi v prvih letih gibalnega razvoja, lahko vsaj v osnovah razvije tudi kasneje, vendar je takrat to usvajanje bolj težavno in traja dlje časa.
Potrebno se je zavedati, da so zmogljivosti otrok manjše, kot pri odraslem človeku. Imajo sicer zelo dobro razvito aerobno zmogljivost, vendar niso tako močni kot odrasli, tudi koncentracija je nižja. Pozoren je potrebno biti tudi na zadosten vnos tekočine, saj otroci hitreje dehidrirajo. Otroci pri svojem gibanju porabljajo veliko energije, hkrati pa ne čutijo, kdaj so njihove mišice preobremenjene. Odrasla oseba namreč začuti bolečino pri preobremenjenosti.
Gibalne aktivnosti, ki so za otroka pomembne, so predvsem vadbe za krepitev kosti (sonožni poskoki, tek), vaje za krepitev mišic (plazenje, lazenje, plezanje, dvigovanje, spuščanje, potiskanje, vlečenje, …) ter različne aerobne aktivnosti (gibalne igre, hoja, kolesarjenje, rolanje).
Ne smemo pa pozabiti, da je že vsak premik telesa gibanje. Včasih je dobro, da otroka pustite, da se prestopa, preseda na stolu, saj mu je mogoče telo dalo znak, da se mora premakniti. Tudi sprehod do trgovine, pospravljanje igrač iz tal v omaro, kopanje hišnega ljubljenčka, pomoč pri vrtnarjenju, uporaba stopnic v stolpnici ali igra na dvorišču so gibalne aktivnosti, ki bodo pripomogle k razvoja spretnosti vašega malčka.

 

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.