Oopa! Vse za varno igro

Steroidni starši

Ja, v naši družbi je mogoče opaziti vse več »steroidnih« staršev. Se sprašujete kakšni starši so to? Starši, ki za svojega otroka rečejo, da mu želijo da je v življenju srečen. Naj vam jih na hitro opišem.

 

Kaj je ta sreča, ki jo zares želijo? Izobrazba, dobro plačana služba in izpolnjevanje podedovanih norm in vrednot? Pa saj boste rekli, da je to prava želja vsakega starša. Če dobro razčlenite zapisano, vidite, da je mogoče razbrati, da so to samo formalne norme, ki so nam vcepljene nezavedno v naš um. Ozaveščen starš želi svojemu otroku čisto srce, ki ima moralne vrednote, razvite socialne veščine za sodelovanje, odgovornost pri sprejemanju lastnih odločitev in predvsem svobodo, da bo lahko živel življenje kot si ga sam želi.


Včasih so se poklanjala otrokom skromna darila, ki so bila zelo spodbujajoča (igrače ali drugi pripomočki za igro). Takšno darilo je lahko bila zagotovo žoga, ki je otroku omogočala gibanje na prostem, s prijatelji, kjer so sami določili pravila igre. Sedaj pa starši podarjajo otrokom na primer digitalne naprave, s katerimi otrok motorično, umsko in socialno nazaduje. S takšnimi in podobnimi igračami starši nezavedno otrokom vcepljajo materialno odvisnost, ki pa je v tej starosti ne potrebujejo. Starši, odvisniki kapitalizma, vzgajajo otroke brez empatije in svobode odločanja, z veliko v naprej vcepljenimi normami sprejemljivosti. V primeru, da se otroku nekajkrat posreči dobro udariti žogo ali jo uspešno vrže na koš, pa jih že takoj povzdignejo na poimenski piedestal vrhunskih športnikov in s tem uničujejo identiteto lastnega otroka. To gradi lažno življenjsko pot tako v prvi vrsti za samega starša, kakor tudi za otroka. Zato, dragi starši, razmislite kako boste komunicirali s svojim otrokom, kako bodo občutili vašo toplino in iskrenost, da se bodo razvili v individualno razmišljajoče odrasle osebe, ki bodo znali sprejemati odgovornosti svojega življenja. To je največji blagoslov, ki ga lahko da starš svojemu otroku, mu pomaga zgraditi notranja »nebesa« in mir, ki je potreben za rušenje nepoznanih meja življenja in nenazadnje, tudi za uspešno življenje.

 

 Slika vir: splet

 

 

 

Nahajate se: Novice Aktualne novice Steroidni starši

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.