Oopa! Vse za varno igro

Gibanje

Drugi »lock down« zaradi Covid-19 je med vsemi možnimi težavami in omejitvami, povzročil tudi drastično zmanjšanje intenzivnega gibanja otrok. Pouk na daljavo ter zaprtje obšolskih dejavnosti je za otroke prinesel veliko negativnih učinkov in posledic, ki so strokovnjakom s področja športa vidni že sedaj, ostali pa bodo te posledice spoznali z zelo velikim zamikom.

 

 

Intenzivni treningi, rekreativna vadba in vodena športna vzgoja se trenutno ne izvajajo. Vse je prilagojeno delu in učenju na domu. Posledice, kot so debelost, pomanjkanje splošne kondicije in koncentracije, poslabšanje telesne drže, so žal že sedaj vidne. Vse te negativne učinke pa bomo morali popravljati še vrsto let po vzpostavitvi normalnega življenja.
 
Zavedati se moramo, da je za otroke nujno potrebna (visoko) intenzivna vadba, ne samo sprehodi, ki imajo največjo dodano vrednost za starostnike in vse ostale osebe z določenimi zdravstvenimi težavami. Večina zdravih otrok je in mora biti odvisna od vsakodnevnega »direndaja in spontanega divjanja«, ki jim uri motorične sposobnosti in skrbi za zdrav razvoj njihovega celotnega gibalnega »aparata«. Vse osvojene sposobnosti v otroštvu bodo ohranili in prenesli v odraslo dobo, kar pa bo definitivno pripomoglo k zmanjšanju bolniškega absentizma v delovnem razmerju. 
 
Zato je nujno potrebno, da imajo otroci tudi v tem času intenzivne vaje. V teh hladnih dneh so vsi, ki živijo v stanovanjskih blokih skoraj v prednosti. Zakaj? Vsako stopnišče ima bolj ugodno temperaturo, kot so tiste zunanje. Hoja, rahel tek in poskoki po stopnicah (za določene vaje je seveda potreben nadzor, ampak vse skupaj mora mejiti na IGRO), so lahko zelo primerne oblike intenzivne zabavne vadbe. Seveda pa tu lahko hitro nastopijo težave s sosedi, zato upoštevajte ukrepe za preprečevanje širjenja virusa Covid-19. Na pravi način se da vse dogovoriti. Vsi v hišah, ki imate koščk trave pa uporabite samo malo domišljije in že se lahko vadba začne. Vadba za vse – mlade in stare. 
  
S posedanjem pred televizijskimi zasloni in poslušanjem vseh negativnih zgodb v teh časih bomo sami sebe postopno ugasnili do te točke, da bo naše telo vse možne viruse samo še bolj vsrkavalo. Vsak je sam odgovoren za svoje zdravje in krepitev imunskega sistema. Ostanite pozitivni v skrbi za svoje zdravje. Ostanite zdravi.  

 

 

Slika vir: svetovni splet

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahajate se: Novice Aktualne novice Gibanje

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.