Oopa! Vse za varno igro

Odpravimo stereotipe

Vsi vemo, da so otroci kot mali detektivi. Nenehno si prizadevajo razvrstiti in kategorizirati svet okoli sebe, da bi ga osmislili. Del otrokovega razvoja je tudi proces razumevanja in spoprijemanja s kompleksnim konceptom spola.

Ne glede na to, koliko smo stari - razumevanje spola in vse z njim povezane predstave, presoje in predpostavke so precej pomembne kasneje v odrasli dobi posameznika.

Ozaveščanje o spolu se pojavlja zgodaj v otrokovem razvoju, prav tako ozaveščenost o stereotipih o spolih. Raziskave, opravljene leta 2007 med otroki starimi od tri do pet let, so pokazale, da so ti otroci v zgodnjih letih lahko identificirali »igrače za dekleta« in »igrače za fante« - in napovedali, ali bi njihovi starši odobravali ali zavračali njihovo izbiro igrač.

Raziskav na to tematiko je bilo v preteklosti narejenih že kar nekaj. Izsledki so pokazali, da obstaja veliko stvari, ki vplivajo na otrokovo uveljavitev spolnih norm in stereotipov. Velik vpliv na to dojemanje ima televizija oziroma mediji.

Oddaje, katere otroci gledajo na TV, močno vplivajo na njihovo vrsto igre. Fantje, ki gledajo programe z agresivno vsebino ali s super junaki, bo tudi igra bolj stereotipna glede na spol. Pri gledanju na primer Disney risank/filmov pa se bo povečalo bolj dekliško vedenje.

Obstajajo tudi dokazi, da so danes igrače razdeljene po spolu, pred 50 leti ali več tega ni bilo. Zdi se, da nekatere vrste igrač, kot so Lego in druge konstrukcijske igrače, običajno prodajajo fantkom, s katerim gradijo veščine, ki pomagajo pri matematičnem sklepanju (stereotipno naj bi matematika bila bolj za fante). Po mnenju nekaterih je to lahko razlog za premajhno zastopanost žensk v matematičnih vejah in znanosti.

Pomembno je opozoriti, da stereotipi lahko delujejo tudi proti fantom in dekletom. V Španiji je študija pokazala, da so številna dekleta bolj skrbna in koristna kot fantje, učitelji pa so to vedenje od deklet tudi pričakovali. Če so takšno vedenje kazali fantje, so bili ljudje presenečeni ali se jim je zdelo zelo čudno.

Kaj pa geografski ali kulturni kontekst? Kar se dogaja v eni državi morda ni nujno, da se dogaja tudi v drugi. Večina raziskav te vrste je bila izvedena v ZDA, malo raziskav pa je bilo izvedenih na drugih trgih. Dovolj je že, da obiščemo trgovino z igračami, kjer zelo hitro ugotovimo, kako stereotipne so igrače in posledično s tem pogojena igra otrok.

Toda proces kategorizacije ni takšen, da bi se ga dalo zlahka odpraviti. To je bistven element človeške potrebe, da bi občutili svet okrog nas. Ko se tem kategorijam dodelijo  stereotipi, odnosi ali prepričanja o vlogah, vedenju ali celo vrednosti, postanejo le-ti problematični. Nikoli ne moremo odstraniti izrazov in kategorij, ki so normalen del življenja, kot npr. "fantje" in "dekleta".

Vendar pa raziskave kažejo, da lahko z zmanjševanjem teh razlik na podlagi spola in oblikovanjem posameznih atributov in veščin prednostno pomagamo zmanjšati stereotipe, diskriminacijo in pristranskost ter namesto tega graditi inkluzivno vedenje pri naših otrocih.

Vir: https://www.childinthecity.org/2018/05/29/breaking-gender-stereotypes-early/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202018-22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahajate se: Novice Aktualne novice Odpravimo stereotipe

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.