top of page
Search
  • Writer's pictureZVI

Družabne igre za vse generacije v mrzlih prazničnih dneh

December. Čas praznovanj, obdarovanja, veselja, podarjanja nasmehov, sprehodov skozi mesta in občudovanjem prazničnih luči. Čas, ko kakšen trenutek več namenimo prijateljem in družini, ko za trenutek pozabimo na vsakodnevno hitenje skozi naše življenje.

In kako praznični čas preživljajo naši otroci? Verjetno so komaj dočakali osvetljeno smrečico na mestnem trgu, še bolj so se razveselili Miklavža in njegovih spremljevalcev. Seveda pa nestrpno čakajo na dan, ko bo sneg pobelil sosednji breg in se bo pričelo zimsko rajanje.


Medtem ko čakamo na zimsko idilo pa lahko z otroki preživljamo čas tudi v stanovanju, ob toplem čaju, domačih piškotih in družabnih igrah. Se vam zdi, da bi se otroci dolgočasili? Ah, kje! Ponujamo vam nekaj predlogov, kaj vse lahko starši ali stari starši počnete skupaj z otroki.

Peka piškotov je lahko zelo zabavna. Pozabite na nered, ki bo ob tem nastal. Verjemite, da bo otrok zelo užival ob gnetenju testa, valjanju, izbiranju modelčkov ter seveda pokušanju svojih umetnin. Za piko na i lahko piškote daste v majhne vrečke in z njimi obdarite sosede.

Tematski zabava brez razloga – zakaj ne? Spremenite se v princeske, gusarje, indijance, … pripravite lahke prigrizke, praznične prtičke, otroški šampanjec in plesno glasbo. Ne pozabite! Tudi vi ste udeleženci zabave in ne samo opazovalci.

Menjava vlog – otroci se zelo radi igrajo igre vlog. V omenjenem predlogu to pomeni, da za eno popoldne vaši otroci postanejo starši. Oni vam narekujejo, kaj je potrebno postoriti, kdaj se pripraviti za v posteljo, kdaj si umiti roke in sesti za mizo, … Verjemite, presenečeni boste nad njihovo odgovornostjo in odraslostjo ter besednim zakladom, ko se bodo poistovetili z vami.

Pajkova mreža – Ta igra je primerna za več otrok. Med dva stola mrežasto napnite elastiko. Medtem ko igra glasba imajo otroci čas, da med luknjami v pajkovi mreži pridejo na drugo stran. Nato ustavite glasbo. Če je kakšen otrok ostal v pajkovi mreži, gre sedet na klopco.

Vidim nekaj na … - igra je primerna za otroke, ki že poznajo črke. Zamislite si en predmet, ki ga vidite v prostoru, kjer se nahajate in rečete: »Vidim nekaj na črko L.« Nato otrok ugiba, kaj bi to lahko bilo. Luč, lizika, lonec, … Ko ugotovi, zamenjata vlogi.

Zlati kamenčki – z zlato barvo pobarvajte kamenčke, ki ste jih poleti nabrali na plaži. Skrijte jih po stanovanju, otrok pa naj jih išče in daje v žakeljček. Omejite mu čas, npr. dolžina pesmice, ki jo boste zavrteli na radiu. Kamenčkov naj ne bo več kot 10. Pred začetkom igre lahko z otrokom zapišete, kaj lahko z zlatimi kamenčki kupi. Dva bombona, čokolado, tri poljubčke, … Primer: 2 zlata kamenčka = 5 poljubčkov, 5 zlatih kamenčkov = 1 lizika.


To je le nekaj idej, da si popestrite urice znotraj štirih sten. Ne pozabite pa na igre, ki ste se jih igrali, ko ste bili vi otroci: Človek ne jezi se, sestavljanke, igre s kartami, En kovač konja kuje, Dan – noč, Kdo se boji podvodnega moža, Tihi telefon, 4 v vrsto, Potapljanje ladjic, Spomin, Mikado, Pantomima, izdelovanje voščilnic, prazničnih okraskov, …


Vedite, da je igra zelo pomembna za otrokov razvoj. Otrok se nauči zmagovati in izgubljati. Zna se potruditi, biti odgovoren za svoje posledice, sprejeti boljše in slabše tekmovalce. Nauči se poslušati in upoštevati navodila ter delati v skupini. Hkrati pa uri spomin, obnavlja barve in števila.


Ko boste kupovali darila, zavijte med police z družabnimi igrami, mogoče najdete primerno igro za vašo družino!


Naj družabne igre v teh mrzlih dneh zasenčijo računalniške igrice.


Avtorica: KP

Vir slika: splet

10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page